Allmän Posts

Covid gav styrande fördel i brittiska val

Blir det gränskontroller om Skottland bryter sig ur den brittiska unionen? Bilden från dagens odramatiska “gräns”.

Det var gott om val i Storbritannien 6 maj. Val till skotska och walesiska parlamenten, val till kommunala församlingar i England och direktval av borgmästare, bland annat i London.

Det Konservativa regeringspartiet (Tories) gjorde ett bra val i England, och vann ett fyllnadsval valkretsen Hartlepool. Socialdemokratiska Labour hade haft mandatet sedan valkretsen bildade för runt 50 år sedan! De konservativa gick fram i flera kommunala val i England. Premiärminister Boris Johnson kan vara nöjd.

Valet i Skottland blev en framgång för nationalistpartiet SNP som nästan fick egen majoritet. Tillsammans med De Gröna finns majoritet i skotska parlamentet för att lämna Storbritannien, och försteminister Nicola Sturgeon har redan krävt en ny folkomröstning om självständighet, trots att det den tidigare, som nejsidan vann med 55-45 procent var så pass nära i tiden som 2014 .

I Wales gick det bra för styrande Labour, som likt SNP är ett mandat från egen majoritet. Borgmästarvalen hade olika utfall. I London blev Labourborgmästaren Sadiq Khan omvald, men med mindre majoritet än väntat.

Frågan om skotsk självständighet kommer att bli en stor huvudvärk för Boris Johnson, som inte vill gå till historien som den premiärminister som splittrade den brittiska unionen genom att driva igenom Brexit. Det har spekulerats mycket om Labours problem, de förlorar likt andra S-partier röster bland traditionella arbetarväljare. I Skottland till SNP, i England till Tories. Just nu väger det jämnt mellan anhängare och motståndare till skotsk självständighet.

Normalt bukar regeringspartier, särskilt om de har styrt länge, gå tillbaka. Men den här gången gick det bara för de styrande i England, Skottland och Wales. Covidpandemin tycks ännu ge de som styr en fördel. Liknande tendens i valen i Nederländerna och regionalvalen i Madrid i Spanien. Undantaget verkar vara Tyskland, där det går dåligt för regerande CDU.

Flera olika valsystem användes, men inte de proportionella val vi är vana vid i Sverige. I Skottland och Wales en blandning av enpersonsvalkretsar och listmandat i regioner. Flest enpersonsvalkretsar i Skottland 73 av 129 och i Wales 40 av 60. Listmandaten ger en mer proportionellt utfall genom att partier som får många valkretsmandat får färre eller inga i den regionala tilldelningen. Systemet kan dock “manipuleras” genom att väljarna har två röster, en för valkretsen och en för regionen.

Den som är ganska säker på att det egna partiet för många valkretsmandat kan då rösta på ett annat parti då rösten på det stora favoritpartiet sannolikt är bortkastad (får inga listmandat då det redan har många valkretsmandat). I Skottland taktikröstade en del nationalister på det stora nationalistpartiet SNP i valkretsen och för regionmandaten på de Gröna, som också vill bryta ut Skottland från Storbritannien.

Anhängare av ett enat Storbritannien kunde taktikrösta åt andra hållet. De kunde rösta på den unionsvänliga kandidaten som hade bäst chans att besegra SNP i valkretsen och rösta på det egna favoritpartiet i regionvalet.

Bättre vore att antingen bara ge väljaren en röst och låta den gälla både i valkretsen och regionvalet. Det skulle minska lockelsen att taktikrösta för såväl unionister och nationalister. Ännu bättre vore att ha preferensröstning i valkretsen, där förstahandsrösten används till att fördela utjämningsmandaten (regionmandaten),

Modellen som gör att mandaten bäst motsvarar opinionen vore att göra som i Tyskland. Två röster för väljaren. Valkretsrösten gäller bara där, och andrarösten används för att ge en fullständigt proportionell fördelning av mandaten i hela parlamentet, med en spärrgräns för mindre partier. ( 5 procent i Tyskland)

I de flesta lokalvalen är det enpersonsvalkretsar, medan borgmästarvalen har preferensröstning. Väljarna kan rösta på en kandidat i andra hand. Om ingen får 50 procents förstahandsröster fördelas andrahandsrösterna på de två kandidater som har fått flest röster. Ett bra system när bara en person ska väljas, medan det inte blir proportionellt om en församling ska väljas.

Fortsatta problem för Liberaldemokraterna, men de vann fyra enpersonsvalkretsar i Skottland. Liam McArthur fick 62 procent på Orkneyöarna! Bättre än svenska Liberalernas opinionssiffror om man säger så… Fast Libdems opinionssiffror över större områden är också låga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *