Allmän Posts

Oj, 17 partier i nederländska parlamentet

Valsegraren Sigrid Kaag, ledare för vänsterliberala D66. Bild: Wikipedia

Valet till andra kammaren i Nederländerna ägde rum i coronapandemins skugga. Inga offentliga valmöten, utom för högerpopulistiska Forum för demokrati, som drev kampanj mot restriktionerna. Valdagen var utsträckt till tre dagar, och de över 70 kunde brevrösta. Valdeltagandet blev högt, 82,6 procent.

Verkar vara en bra modell att genomföra valet under en pandemi. Den “svenska” modellen med förtidsröstning i vallokaler i alla val är bättre, men detta tycks ha fungerat. Är skeptisk till brevröstning i stor skala då det försvårar värnandet av rösthemlighet och ökar möjligheten för påtryckningar, men under pandemin var det rimligt att på detta sätt underlätta röstandet för äldre.

Nederländerna har ingen spärrgräns, andra kammaren har 150 mandat och hela landet är en valkrets. Det innebär att det krävs mindre än en procent av rösterna för att få mandat! Efter det här valet har 17 (!) partier mandat. Nio av dem hade inte kommit in om Nederländerna hade haft en spärrgräns på fyra procent.

Den långtgående partisplittringen kan leda till handlingsförlamning. Flera av partierna är utpräglade enfråge- eller intressepartier, som Djurrättspartiet, Äldrepartiet, och “Black lives matter” partiet.

Hittills har de många småpartierna dock inte hindrat att majoritetsregeringar i de flesta fall har bildats. Dagens regeringskoalition stärkte antalet mandat genom en klar framgång för vänsterliberala och EU-vänliga D66, en liten framgång för mer högerliberala och statsbärande VVD, på stället marsch för det kristna moralkonservativa CU, men en tillbakagång för kristdemokratiska CDA.

VVD hade nog fördel av att haft huvudansvaret under pandemin. I de flesta länder har de stora regeringspartierna gått fram, men den effekten ser ut att börja klinga bort. Kan ha varit till fördel för VVD att valet kom nu, och inte senare.

Det talar för att dagens regering kan fortsätta. Men säkert är det inte. Regeringen saknar majoritet i första kammaren, och Kristdemokraterna kan vilja gå ur och slicka sina sår. D66 kräver en politik för mer jämlikt, fritt och grönt Nederländerna.

Bland väljarna som helhet fanns ingen vänstervind. De högerpopulistiska och starkt konservativt kristna partierna fick sammantaget fler mandat. Vänsterpartierna gjorde ett uselt val. Gröna vänstern (ungefär MP) och Socialistpartiet (ung V) gick tillbaka och socialdemokraterna blev kvar på för partiet katastrofala 5-6 procent.

Men inom regeringen stärktes D66, partiet längst till vänster och mest internationalistiskt. Frågan är hur det kommer att påverka regeringen när det gäller till exempel EU och migration. Volt, ett nytt pro-EU parti som står nära D66 fick också mandat.

Tidigare var nederländsk politik, trots valsystemet stabil. Socialdemokraterna, kristdemokraterna och högerliberala VVD dominerade. Konfliktlinjerna löpte både enligt höger-vänsterskalan och efter traditionell-frihetlig. Kristdemokraterna, som oftast satt i regering, var i mitten i ekonomiska frågor och mest traditionellt.

Under 2000-talet har bilden ändrats. Högerpopulister, främst PVV under Geert Wilders, har slagit sig in och Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har gått kraftigt tillbaka. Båda efter att ha suttit i regering med VVD. Kristdemokraterna var djupt oeniga när de 2010 gick in i regering under dagens premiärminister Mark Rutte (VVD) som var beroende av stöd från PVV. Samarbetet sprack sedan VVD dragit sig ur. I valet efter gick det riktigt dåligt för Kristdemokraterna.

Därefter bildade VVD och Socialdemokraterna koalition. Det gick riktigt illa för S, som nu i två val efter varandra inte har fått mer än 5-6 procent av rösterna.

D66 hade också tidigare en “förbannelse”. När partiet gick in i regering gick nästa val dåligt. Det är nu brutet. Länge såg det ut att upprepas, under mandatperioden låg D 66 långt under valresultatet. Men under valrörelsen ökade partiet stadigt, och fick större väljarandel och fler mandat än förra valet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *