Allmän Posts

Det kan bli rörigt i Tyskland

Hur ska det gå för tyska Krisdemokraterna (CDU) utan Angela Merkel?

Det tyska supervalåret har börjat dåligt för Kristdemokraterna (CDU). De tappade röstandelar i både Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz. Innan Corona slog till var det kämpigt för båda de partierna i den stora koalitionen i Tyskland, men allra främst för socialdemokratiska SPD, som var under 20 procent. Men även CDU var under valresultatet på 32.9 procent.

Pandemibekämpning stärkte inledningsvis de regerande partierna i flera länder. I juni 2020 hade CDU 40 procent, men nu finns kritik av att vaccinering en går långsamt och det några CDU-politiker har varit inblandade i skandaler. Stödet i opinionsmätningar var redan nere på valresultatet, och efter valnederlagen i delstaterna har det fallit ytterligare.

Så det kan bli ett besvärligt valår för CDU, som i höstens förbundsdagsval inte heller kan räkna med att förbundskansler Angela Merkel drar röstar. Hon ska lämna, och de som har valts till efterträdare som partiledare , tidigare Annegret Kramp-Karrenbauer, nu Armin Laschet har inte imponerat.

Opinionsmätningarna påminner för flera partier om deras valresultat, med tre undantag. De Gröna har gått kraftigt framåt och mer än fördubblat sitt stöd, medan CDU och SPD har backat. Så brukar det vara när det blir stora koalitioner i Tyskland. Förr har liberala FDP gynnats, den här gången de Gröna. Ytterkantspartierna till höger AfD och vänster Die Linke har däremot inte stärkts i opinionen. De är dock båda starkare i det forna Östtyskland.

Valvindarna kan blåsa olika i delstater, och det lönar sig att ha populära regeringschefer. Det gynnade de gröna i Baden -Württemberg och SPD i Rheinland-Pfalz.

Den tyska författningen gör det svårt att bilda minoritetsregeringar både i delstater och på den federala nivån. Regeringsbildaren måste ha en majoritet av ja-röster. Till skillnad från i Sverige räknas en nedlagd röst som en nej-röst. Det är svårt att aktivt rösta ja utan att gå in i regeringen.

Därför kan det bli omaka samarbeten som den nuvarande stora koalitionen på riksplanet. Dessutom har AfD, (överallt) och die Linke (på de flesta ställen) inte fått vara med.

Tidigare var de flesta spekulationerna om att CDU och de Gröna skulle bilda koalition på riksplanet efter höstens val, och med CDU som största parti. Nu är det inte lika säkert. Det kanske inte räcker med de två partierna för att bilda majoritetsregering. Kanske kan det bli trafikljus efter partifärgerna röd (SPD) grön (Gröna) och gul (FDP). Tveksamt dock om det räcker till majoritet.

Så valet kan bli spännande och regeringsförhandlingarna komplicerade. I varje fall så länge det måste bli en majoritetsregering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *