Allmän Posts

De Gröna och CDU gick framåt i Tyskland

Eröffnung ICE-Instandhaltungswerk Köln-Nippes
CDU-ledarna Henrik Wüst i Nordrhein Westfalen och Daniel Günther i Schleswig Holstein får fortsätta att styra.

I Tyskland var det två delstatsval en vecka efter varandra. Först i Schleswig Holstein och sedan i Nordrhein Westfalen. I båda delstarena gick kristdemokratiska CDU, för första gången på länge i opposition på det federala planet, framåt och kan sannolikt fortsätta att regera tillsammans med andra partier. I Schleswig Holstein anses franmgången främst bero på den populäre lokale ledaren Daniel Günther.

Tyska delstatsval påverkas både av lokala frågor och av rikspolitiken. Noterbart är att socialdemokratiska SPD, som är det största partiet i den federala regeringen, gick bakåt i båda delstaterna, liksom den mindre regeringspartnerna liberala FDP. Det andra mindre regeringspartiet De Gröna gick därenot kraftigt framåt i båda valen, Partiet har också höga opinionssiffror på den federala nivån.

Normalt brukar mindre partier ha svårt att hävda sig i koalitioner, men det stämmer i varje fall ännu inte för de tyska Gröna. Den utrikespolitiska dramatiken spelar nog in. SPD har fått kritik för att tidigare ha haft en mjuk attityd mot Ryssland och för att ha varit drivande om gasledningarna North Stream 1 och 2. De Grna har varit mer uttalat kritiska mot Ryssland och motsatt sig gasledningen North Stream 2, som nu har stoppats.

De Gröna kan visserligen kritiseras för att genom sina framgångsrika kampanjer mot kärnkraft, där andra tyska partier har slutit upp, bidragit till beroendet av naturgas. Men det tycks väga lätt jämfört med att längre än SPD ha varit kritiska mot Putins Ryssland.

Populistpartierna till höger (AfD) och vänster (die Linke) gjorde dåliga val. Die Linke klarade inte femprocentspärren i någon av delstaterna, AfD gick bakåt, men kom med i Nordrhein Wesfalen, men åkte ur Schleswig Holstein. De båda partiernas försonliga syn på Ryssland är knappst en tillgång i dessa tider.

Leave a Reply

Your email address will not be published.