Allmän Posts

Stor framgång för högerpopulistiska Chega (Det är nog nu) i Portugal

Chegas partiledare André Ventura (till höger) tillsammans med Santiago Abascal, ledare för spanska systerpartiet Vox

Parlamentsvalet i Portugal utlystes i förtid, det förra valet var 30 januari 2022. Trots att Socialistpartiet hade egen majoritet kunde det inte sitta kvar hela mandatperioden. Premiärminister Costa fick avgå efter misstankar om korruption, och efter att andra anklagelser riktats mot regeringen. President Marcelo Robero utlyste nyval.

Resultatet blev att Socialistpartiet gick kraftigt tillbaka, från 41,4 till 28,0 procent och från 120 mandat av 230 totalt till 78 mandat. Centerhögeralliansen AD blev störst med 28,8 procent och 80 mandat. Den stora vinnaren var högerpopulistiska Chega, som ökade kraftigt, fick 18,1 procent och 48 mandat. Övriga partier klarade inte 10 procent, störst var liberala IL med 4,9 procent medan fyra vänsterinriktade partier fick respektive 4,3, 3,3 3,3 och 1,9 procent.

Valdeltagandet var 66 procent, ovanligt högt i Portugal. Fyra mandat (två valkretsar med två mandat vardera) från portugiser utomlands är inte medräknade, de får läggas till senare, men kommer troligen att fördelas mellan de två stora partierna

Portugal har ett proportionellt valsystem, men utan utjämningsmandat. Flera valkretsar har ganska få mandat, där det är svårt för mindre partier att vinna mandat. Lissabon har 48 mandat, Porto 40 och två andra valkretsar har 19 mandat. Där kan mindre partier lättare vinna mandat, D´Hondts metod används, vilket är jämförelsvis gynnsamt för större partier.

Resultatet blev också gynnsamt för de tre stora partierna. AD fick 29,5 procent av rösterna och 33,6 procent av mandaten, Socialistpartiet fick 28,6 procent och 34 procent av mandaten, Chega fick 18,1 procent och 21,2 procent av mandaten. Alla andra partier fick en mindre andel av mandaten än av rösterna. Hade de fyra vänsterpartierna ställt upp gemensamt kunde de nog ha fått fler mandat, nu förlorade alla på valsystemet. I förra valet räckte 41,4 procent för Socialistpartiet till egen majoritet.

Chega har säkert vunnit väljare på korruptionsanklagelser mot de stora partierna. AD-alliansen stora parti PSD hade korruptionsanklagelser i styret på ön Madeira. Jag var som turist på Madeira i mitten av februari. Frågade taxichaufför och receptionspersonal på hotellet om valet, de nämnde missnöje med korruption. Annars var valtemperatfuren då låg. Det fanns dock valaffischer, de flesta från Chega.

Portugal har haft en jämföresevis god ekonomisk utvekling, men låga löner, kriser i välfärden och högre boendekostnader gav upphov till väljarmissnöje.

Chega har angripit romer och talat för en restriktiv invandringspolitik. men enligt DN tonades den främlingsfientliga inställningen ned i valrörelsen. Invandringen har inte varit en stor stridsfråga, de flesta invandrarna har kommit från Brasilien, övriga Latinamerika och forna portugiskiska kolonier. De talar portugisiska eller närbesläktade spanska. Det underlättar integration.

Övriga partier har sagt nej till samarbete med Chega. Dilemmat påminner om läget i andra länder. Centerhögerpartier kan inte regera utan stöd från antingen högerpopulister eller från socialdemokrater/socialister. Portugal har likt Sverige en vana vid minoritetsregeringar. Kanske kan Socialisterna släppa fram AD till makten, men det blir svårt att regera. Ska nyval undvikas behövs nog någon form av samarbete för AD med Chega eller med Socialistpartiet. Liberala IL är för litet att räcka som samarbetspartner.

Inget lär bli lätt. Portugal skiljer sig från flera andra europeiska länder genom att fragmenteringen av partisystemet inte har gått lika långt. De två största grupperingarna får närmare 60 procent, men utvecklingen går mot att de “två” stora tappar mark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *