Allmän Posts

Protestval i Bulgarien

Parlamentsbyggnaden i Bulgarien, där valet skakade om Bild från Wikipedia.

Parlamentsvalet i Bulgarien gick dåligt för maktpartierna. Styrande GERB, som är med i EPP, Moderaternas och Kristdemokraternas EU-parti, gick tillbaka från 32 till 26 procent av rösterna. Ännu större var tillbakagången för BSP, som är med i Socialdemokraternas EU-parti. De minskade från 27 till 15 procent.

Valet var i mycket ett protestval mot korruption och maktmissbruk, som riktades mot premiärminister Boyko Borissov. Men också Socialistpartiet hamnade i snålblåst för ett allt annat en fläckfritt förflutet och för splittring i partiet. Mittenpartiet DPS, som har stöd från många av Bulgariens turkiska minoritet och ingår i Centerns och Liberalernas grupp i EU, höll ställningarna trots att partiet också fått kritik i samband med protesterna mot korruption. Partier som representerar språkminoriteter, (jämför med Svenska Folkpartiet i Finland) kan i dagens i många länder turbulenta politik ha stabilare väljarunderlag och bli viktiga när det ska bildas regering.

Valets segrare var ett protestparti ITN “Det finns ett sådant folk(nation) ” (There is such a people) under sångaren och TV-personligheten Slavi Trifonov. Han ställde inte upp i debatter, utan drev egen kampanj på sociala medier. Enligt Wikipedia handlar partiets krav mycket om sådant som att införa färre parlamentsledamöter, det franska valsystemet med enpersonsvalkretsar i två omgångar, valplikt kombinerat med e-röstning. Två andra partier , Mittenhöger Demokratiska Bulgarien och mer uttalade protestpartiet Släng ut Skurkarna med tidigare BSP-politikern Maya Manolova klarade också fyraprocentspärren för att komma in i parlamentet. Demokratiska Bulgarien fick många röster i huvudstaden Sofia.

Som i flera andra före detta kommuniststater röstar många på partier som inte kommer in i parlamentet. Över 17 procent av väljarna röstade blankt eller på partier som inte klarade fyraprocentspärren. Nationalistiska partier hade svårt att enas, vilket gjorde att inga klarade spärren.

Sverige tycks vara ovanligt med ganska mycket taktikröstande för att partier ska klara sig kvar. kan det bero på blockpolitiken? Vi har inslag av tvåpartisystem trots proportionellt valsystem och många partier. Då gäller det att se till att alla partier i “laget” kommer med.

Det ser ut att bli svårt att bilda regering, trots att flera majoriteter är teoretiskt tänkbara. Men de nya partierna har sagt att de inte vill regera med de gamla maktpartierna, och särskilt inte med Boyko Borissov. Så antingen får något eller några partier svika vad de tidigare har sagt eller blir det nyval. För nog vore det snöpligt om de gamla maktpartierna skulle gå samman och styra med en bred koalition, vilket vore möjligt.

Resultatet visar, som i flera andra länder, att det är viktigt med folkligt förankrade stabila partier. Nybildade protestpartier, särskilt om de allmänt går till kamp mot korruption och maktmissbruk utan att ha ledare med ideologisk förankring, riskerar att ställa till mer oreda, och då bli en del av problemet snarare än lösningen. Vi får se hur det går i Bulgarien, där Putins Ryssland fiskar för stöd och inställningen till Nordmakedoniens ansökan om EU-medlemskap har skapat bekymmer för EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *