Allmän Posts

CDU tjänade på dåliga opinionssiffror

Reiner Haseloff ledde CDU till seger i delstatsvalet i Sachsen Anhalt

Det gick överraskande bra för Kristdemokratiska CDU i delstatsvalet i Sachsen Anhalt. Desto sämre gick det för opinionsinstitutet INSA.

Det kom en mätning från INSA som visade att Afd var största parti, och ett par andra visade en knapp ledning för CDU Men på valdagen fick CDU 37,1 procent och AfD 20,8 procent!

I efterhand verkar denna sensationella mätning ha varit fel från början, det stämmer inte heller med andra mätningar som visade att CDU var största parti. Inga mätningar visade dock på så stor ledning som det blev på valdagen. CDU måste ha ökat kraftigt de allra sista dagarnaA.

Varför? Den lokale CDU-ledaren och lantdagskanslern Reiner Haseloff var populär och anses ha varit en röstvinnare. Men en del väljare tycks också ha röstat på CDU för att hindra AfD från att bli största parti. I synnerhet som AfD lokalt är mer högerextremt än i andra delstater. De för CDU illavarslande opinionsmätningarna kan ha givit partiet en fördel i valspurten.

Tysk politik skiljer sig från svensk genom att författningen gör det svårt att bilda minoritetsregeringar. För att bilda majoritet kan det behövas brokiga koalitioner. Särskilt då inget annat parti vill samarbeta med AfD, och på riksplanet inte heller med vänsterpartiet die Linke, med rötter i Östtysklands kommunistparti.

Sachsen Anhalt styrdes av en koalition av CDU, De Gröna och socialdemokratiska SPD. I dessa komplicerade koalitionsförhandlingar är utgångspunkten att största parti ska ha kanslersposten.

Det är också viktigt vilket parti som är störst, även om det inte automatiskt ger rätt att leda regeringen. Det kan förklara det ökande stödet för CDU på slutet, väljare ville hindra AfD från att bli störst. Det gick ut över SPD, som gjorde ännu ett katastrofval, och De gröna, som ökade mindre än väntat.

Det är viktigt för att parti att ha kanslersposten. Tidigare delstatsval gick bra för De gröna i Baden-Württemberg, där de har kanslersposten. Och för SPD i Rheinland-Pfalz , där det partiet leder delstatsregeringen. Samma sak i Sachsen Anhalt, CDU tjänade på att ha kanslersposten. (bygger förstås på att ledaren inger förtroende.

Politiken är ännu olika i det forna Väst- respektive Östtyskland. AfD och die Linke är starkare i öst, De gröna i väst. Men trots detta var segern i delstatsvalet en viktig framgång för CDU, som har tappat i opinionen och haft svårt att enas kring en efterträdare till Angela Merkel på riksplanet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *