Allmän Posts

Dansk valdramatik med tolv partier i folketinget

Socialdemokraterna gick fram i danska valet under partiledaren och statsministern Mette Frederiksen.

Dansk politik är lik, men samtidigt olik svensk. I båda länderna gick Socialdemokraterna fram, de danska till 27,5 procent och blev i särklass största parti. Med statsminister Mette Frederiksens (S) ord ”det enda folkpartiet” (i ordets egentliga betydelse) med stöd både i städer och på landsbygd.

I förra valet gick S fram på mindre orter men tappade i storstäder och universitetsstäder. Sammantaget en liten nettoförlust, men då väljare vanns från högerpopulistiska Dansk folkeparti och förlorades till andra partier till mitten om vänster blev det “röd” majoritet. Den här gången ökade Socialdemokraterna i storstäder som Köpenhamn

Till skillnad från i Sverige behöll  det ”röda blocket”  majoriteten med 90 av 179 mandat. De avgörande mandaten kom från Färöarna och Grönland som har två mandat var i folketinget.  I resten av Danmark var det knapp majoritet i röster för det blå högerblocket och mittenpartiet Moderaterne.

Valdeltagande var drygt 84 procent i båda länderna, I danska kommentarer fanns en oro över att något färre röstade. Men valdeltagandet var från ett svenskt perspektiv snarare imponerande högt. Danskarna röstar på en vanlig arbetsdag och färre än i Sverige förtidsröstar. Ändå deltog mer än åtta av tio.

Danmark har en mycket låg spärrgräns på två procent. Det finns tolv partier i folketinget, vid sidan av S nådde inget parti upp till 14 procent. Med en ”svensk” spärrgräns på 4 procent hade fyra av partierna åkt ur. Det är alltid svårt att i efterhand höja spärrgränsen, men den danska är väl låg. Resultatet ser ut att bli ökande partisplittring, vilket kan göra det svårare att regera.

Taktik- eller stödröstande verkar inte spela lika stor roll i Danmark som i Sverige. Kristdemokraterna stödjer det blå (höger) blocket, men har inte på många år fått tillräckligt med röster för att klara den låga tvåprocentspärren. En viss tendens till taktikröstande kunde dock skönjas i det här valet. Alternativet, ett grönt parti som stödde det röda blocket, fick mer röster än det fått i opinionsmätningar, vänsterytterpartiet Enhetslistan fick däremot mindre. Ett annat miljöparti, Frie Grönne, kom inte med.

Invandring och brott dominerade i Sverige, i Danmark var det sjukvård, inflation och klimatfrågor. Den restriktiva danska invandringspolitiken har bred majoritet, men möjligen antyddes  ”eftertankens kranka blekhet”. Efter valet bjöd ledaren för det starkt invandringsnegativa Nye Borgerlige Pernille Vermund oväntat socialliberala Radikale att gå över till det blå blocket med argument om behovet av arbetskraftsinvandring(!)

Det stora borgerliga högerliberala partiet Venstre gjorde ett katastrofval. De kända Venstrepolitikerna Lars Lökke Rasmussen (tidigare partiledare och statsminister) och Inger Stöjberg bildade egna partier med Moderaterne respektive Danmarksdemokraterna. Lökke vill ha samling i mitten och slut på blockpolitik medan Stöjberg vann över politiker från sönderfallande högerpopulistiska Dansk folkeparti. Båda gjorde bra val med 9,1 respektive 8,1 procent. Stöjberg spelade på motsättningen stad-land och att hon som integrationsminister fört en mycket restriktiv invandrings- och flyktingpolitik. Partiet vann många röster i mindre orter och färre i storstäder. I Nörrebro i Köpenhamn, jämförbart med en kombination av Tensta och Södermalm i Stockholm, fick Danmarksdemokraterna bara 0,8 procent.

Frihetliga och borgerliga Liberal Alliance ökade kraftigt till 7,9 procent medan socialliberala Radikale mer än halverades till 3,8 procent. Radikale drev fram valet i protest mot statsminister Mette Frederiksens (S) hantering av minkskandalen under covidpandemin (alla minkar slaktades), men pekade i valrörelsen på Frederiksen som statsminister efter valet. Väljarna kan ha haft svårt att hänga med.

Kanske går det att bilda en regering i ”den breda mitten”. S, Radikale och Moderaterne är för, men de stora borgerliga partierna var negativt avvaktande när detta skrives någon dag efter valet..

Vänstermajoriteten är brokig och ledamöterna från Färöarna och Grönlandkan vara svåra att knyta upp. Risken finns för en ”svensk situation” , där S får hanka sig fram. Danmark har dock en fördel jämfört med Sverige. Även om det inte blir en bred regering är partierna vana vid uppgörelser över blockgränsen.

Danska public services första valprognos och vallokalsundersökning hade stora brister. Prognosen underskattade kraftigt det röda blockets styrka och vallokalsundersökningen gav alldeles för lågt stöd åt Socialdemokraterna. Det gjorde att det dröjde länge innan möjligheten för “rött flertal” uppmärksammades.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *