Allmän Posts

Många taktikröstade i franska valet

President Emmanuel Macron och Marine Le Pen gick vidare till andra omgångeni det franska presidentvalet.

Första omgången i franska presidentvalet blev som opinionsundersökningarna hade förutspått. Liberala president Macron och högernationalistiska Marine Le Pen gick vidare till andra omgången. Macron med 27,8 och Le Pen med 23,1 procent. De sista veckornas uppgång för vänsterkandidaten Jean-Luc Melenchon fortsatte och han kom med 21,9 procent nästan i kapp Le Pen.

Analyser av valet och partisystemets sammanbrott finns på många håll, här mer om valsystemets effekter. Om ingen kandidat får mer än 50 procent i första valomgången går de två med flest röster vidare till en andra och avgörande omgång. Det har sagts att i första ronden kan väljarna “rösta med hjärtat”, det vill säga på den kandidat de gillar mest. I andra ommgången kan de rösta på den som skulle bli bäst (minst dålig) som president.

I praktiken tycks de inte ha gått till så. Många väljare verkar redan i första omgången ha taktikröstat ,”vote utile”, som det talades mycket om på tv-valvakan. Melenchon gick fram, och fler väljare till vänster verkar ha då ha bestämt sig för att rösta på honom för att kunna slå ut Marine le Pen och gå vidare till andra omgången. De andra vänsterkandidaterna gjorde riktigt dåliga resultat, det tidigare statsbärande Socialisternas Anne Hidalgo fick bara 1,8 procent.

Högerextrema (mer extrem än Le Pen) Eric Zemmour och de också tidigare statsbärande Republikanernas Valerie Pecresse tappade de sista veckorna. Gissningsvis gick en del av Zemmours väljare till Le Pen och Pecresses till Macron.

Det vore bättre med ett preferenssystem där väljarna fick rangordna kandidaterna. För att undvika massor med kandidater kunde det räcka med att de fick rangordna tre kandidater. När alla förstahandsröster räknats fördelas andrahandsrösterna nedifrån på återstående kandidater tills någon når 50 procent. Då kan väljare rösta på sin favoritkandidat, men sedan om denna slås ut ändå påverka ställningen mellan toppkandidaterna.

Med ett sådant valsystem hade kandidaternas och deras partis verkliga styrka bättre framkommit i första omgången och taktikröstande kunnat undvikas. Om det anses ha ett egenvärde i en avgörande valomgång där två kandidater utsätts för en större prövning och granskning kunde rösträkningen avbrytas när tre kandidater återstår. Har då ingen av dem 50 procent kunde de två med flest röster kunnat gå vidare till en avgörande omgång.

Leave a Reply

Your email address will not be published.