
Portugals premiärminister Luis Montenegro får fortsätta efter nyvalet. Bild: Wikipedia
Portugal hade nyval 18 maj 2025 sedan minoritetsregeringen ledd av högeralliansen AD fallit i en förtroendeomröstning efter frågetecken kring premiärministerns familjeföretag. Därefter utlystes nyvalet. Resultatet innebar mandatvinster för högeralliansen AD, där PSD dominerar. Socialistpartiet (PS) tappade röster och mandat, medan högerpopulisterna i Chega gick framåt. Valdeltagandet var 64,4, en liten minskning.
Chega fick 60 och PS 58 mandat var. PS var däremot något större i röstetal med 22,834 mot 22,76 procenten skillnad på drygt 4000 röster! De fyra mandaten från utlandsrösterna tog lång tid att räkna. När de var färdigräknade i slutet av maj(!) gick Chega om PS genom att ta två nya mandat. Det handlar om två valkretsar med två mandat var, AD fick två och Chega.
Parlamentet har 230 ledamöter. Valsystemet är proportionellt enligt D´Hondts metod och utan utjämningsmandat. Valkretsarna är olika stora, från 48 i Lissabon till 2-3 mandat i sju valkretsar. Det innebär att större partier gynnas, men att små partier kan få mandat antingen genom att vara mycket starka i en enskild valkrets eller genom de stora valkretsarna (Lissabon 48 och Porto 48 mandat.)
AD var med 91 mandat en bra bit från egen majoritet, vilket kräver 116 mandat. Portugal har likt Sverige regler som underlättar för minoritetsregeringar. Det krävs en majoritet av aktiva nejröster för att avsätta eller stoppa en ny regering.
Största partiet (snarare valalliansen) AD fick 31,79 procent och 91 mandat. Det är 39,5 procent av de 230 mandaten. Chega och PS fick knappt 23 procent och 60 respektive 58 mandat, vilket är 26 respektive 25,2 procent av mandaten. Liberala IL fick 5,4 procent och nio mandat, vilket motsvarar knappt 4 procent av mandaten.
Livre, ett grönt parti fick 4,07 procent och 6 mandat, vilket motsvarar 2,6 procent av mandaten. Kommunistledda alliansen CDU fick 2,9 procent och 3 mandat, vilket motsvarar1,3 procent av mandaten. Ett djurrättsparti och en annan vänsterallians fick ett mandat var med 1,4 respektive 2,0 procent, ett mandat gick till ett lokalt parti på Madeira.
Utan utjämningsmandat ökar sannolikheten att ett parti kan få mandatmajoritet utan väljarmajoritet. AD fick betydligt större mandatandel än väljarandel. Modellen med en spärr på 4-5 procent och utjämningsmandat är därför att föredra, men bör kombineras med preferensröstning så att väljare inte behöver fundera över om de ska taktikrösta om ett parti ligger runt eller under spärren.
När valkretsarna är så stora som i Portugal med 48 och 40 mandat blir dock utslaget mer proportionellt utan utjämningsmandat och även små partier kan få mandat.
AD får fortsätta i minoritet, partiet vill inte samarbeta med Chega. En koalition med LI räcker inte, den skulle få 100 mandat.
Valresultatet är ganska ”normalt” för demokratier i Västeuropa, Högerpopulister får i de flera länder 18-26 procent. AD ”håller hittills gränsen”, högerut, till skillnad från andra länder som Sverige.