Allmän Posts

Måste det ständigt vara valstrul i USA?

Donlad Trump förlorade presidentvalet, men i andra val gick det bättre för Republikanerna. Bild från Wikipedia

Donald Trump förlorade presidentvalet med ganska stor marginal, både i antal röster och i de avgörande elektorsrösterna från delstaterna. Men Joe Bidens segermarginal blev, särskilt i de avgörande delstaterna, mindre än de flesta opinionsmätningar visade.

 I valet 2016 underskattade mätningarna Donald Trump och Republikanerna. Illa att något liknande verkar ha hänt den här gången. Det spär på konspirationsteorier .

Demokraterna hade, baserat på opinionsmätningar, goda förhoppningar om att vinna fler mandat i senaten, representanthuset och i flera delstatsförsamlingar.

I senaten har varje delstat två ledamöter, vilket gynnar de mindre. I representanthuset bygger antalet mandat på folkmängd, även om de riktigt små delstaterna ändå gynnas genom att alla delstater har minst ett mandat.

Så blev det inte. För att ta över senaten behöver partiet vinna båda de återstående valen i Georgia i början på januari. Vilket de lite överraskande gjorde. Demokraterna drev en bra kampanj, medan Donald Trump mer klagade på påstått valfusk och kritiserade republikanska valfunktionärer i Georgia än hjälpte de republikanska senatskandidaterna.

Flera republikaner som låg illa till i mätningarna vann till slut. I representanthuset behöll Demokraterna majoriteten, men Republikanerna vann flera nya mandat.

I delstatsförsamlingarna stärkte Republikanerna snarast sin ställning. Efter valet har Republikanerna total kontroll (guvernör, båda delstatsförsamlingarna) i 23 delstater (+2) mot Demokraternas 15, medan i tolv delstater är makten delad.

Högre valdeltagande har ansetts gynna Demokraterna eftersom färre unga och minoriteter brukar rösta. Nu steg valdeltagandet, men också Trump och Republikanerna fick fler röster. Republikanerna, som nu samlar många lågutbildade, tycks också mobilisera väljare som inte brukar rösta. Här ligger en jämförelse med Sverige nära till hands. Valdeltagandet steg när SD växte.

Trump och Republikanerna ser ut att fått ökat stöd bland minoritetsgrupper, särskilt Latinos, personer med rötter i Latinamerika. Det borde minska lockelsen att driva politik för etniska grupper, så kallad identitetspolitik, och framställa utvecklingen i USA som närmast ödesbunden, där ”vita” ska bli i minoritet . Demokrater konstaterar något yrvaket att ”Latinos” är en mycket heterogen grupp, där hudfärgen är olika liksom rötter från Kuba, Mexiko, Venezuela eller Puerto Rico.

I USA var det också en hel del folkomröstningar. De visade att väljarna kanske inte är så delade som det ofta låter. Donald Trump vann Florida, men där röstade en majoritet för en kraftig höjning av minimilönen.I Alabama, där Trump vann klart, röstade en majoritet för att ta bort sydstatsflaggan, med dess koppling till slaveriet, ur delstatsflaggan.

I Kalifornien, där Demokraterna dominerar politiken röstade en klar majoritet nej till ”positiv särbehandling” efter grupptillhörighet i delstatens utbildning, anställningar och upphandlingar. Trots att Demokraterna och ledningen för universitet var för, och ja-sidan hade mycket mer pengar i kampanjen. De som skulle drabbas hårdast var inte ”priviligierade” vita; utan amerikaner med asiatisk bakgrund. De är 15 procent av befolkningen, men 36 procent av alla som kom in på universitet 2019. Det blev också ja till att Uber och andra får låta bli att formellt anställa de som utför arbetsuppgifter, vilket ger dem mer otrygghet

Demokraternas misslyckande i delstatsvalen kan få konsekvenser för framtida val. Eftersom USA har enpersonsvalkretsar betyder det mycket hur valkretsgränserna dras.

I andra länder, som Kanada eller Storbritannien, med enpersonsvalkretsar sköts valkretsindelningen av ämbetsmannakommissioner. Så är det i en del delstater, men i de flesta  bestämmer politikerna. Där finns en dålig vana att trixa med valkretsarna för att gynna det egna partiet. Snart ska valkretsarna göras om, och det kan då gynna Republikanerna efetr deras framgångar i höstens val..

Veckor efter valdagen var inte alla röster räknande. Det kan vara svårt att registrera sig. Ibland är det ont om vallokaler, förhandsröstning varierar mellan delstater, brevröstning i stor skala kan hota valhemligheten. Struligt.

Ska polariseringen minska i USA borde partierna åtminstone enas om spelreglerna. Men det verkar lättare sagt än gjort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *