Allmän Posts

Bättre för “gamla” partier i kommunalval

Statsminister Sanna Marin (S). Finska Socialdemokraterna gjorde liksom de andra traditionellt stora partierna bra välfärdsområdesval.

Finland hade för första gången välfärdsområdesval. Det motsvarar ungefär svenska regioner, förutom att Helsingfors har kvar ansvaret för vården. (som Stockholm innan “storlandstinget” skapades). Noterbart att Finland inför folkvalda regioner medan det i Sverige finns röster för förstatligad sjukvård och nedlagda regioner/landsting.

Valdeltagandet var dock lågt, bara 47 procent. Finland har lägre valdeltagande än Sverige, men det här var ovanligt lågt, Lägre än kommunalvalen. Vi får se om intresset blir större när reformen har hunnit sätta sig, och valen kunde ske samtidigt som kommunvalen.

Valet blev en framgång för de tre traditionellt stora partierna Socialdemokraterna, Centern och Samlingspartiet (Moderaternas systerparti). De fick alla runt 20 procent, som det brukade vara förr. I opinionsmätningar för riksdagsvalet ligger Centerpartiet betydligt lägre och högerpopulistiska Sannfinländarna betydligt högre. Även De Gröna klarade sig sämre i välfärdsområdesvalet än i opininsmätningar för riskdagsvalet.

Det är inte bara i Finland som de “gamla” partierna klarar sig bättre i lokala val. Traditionellt har vänsterpartietr ansetts sig missgynnade vid l’gre valdeltagande. Men i takt med att utbildadé storstadsbor blir mer “vänster” och kortare utbildade och mer missnöjda oftare röstar på missnöjespartier ser detta ut att ändras. Valdeltagandet ökade i Sverige och Danmak när SD och Dansk folkeparti slog igenom.

Även i Sverige, med gemensam valdag, gjorde Sverigedemokraterna ett märkbart sämre kommunval. V’ljarna tycks mer lojala mot traditionella partier när det kommer till lokala val.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *