Allmän Posts

Bakslag för katalanska separatister

Separatistledaren Carles Puigdemont drev valrörelse i Frankrike, då han är efterlyst i Spanien. Från Wikipedia

Regionalvalet i Katalonien blev en seger för socialistpartiet och premiärminister Pedro Sánchez. Det var nyval, som utlystes efter att den sepratistiska majoriten hade spruckit, och ERC därefter styrt i minoritet.

Socialistpartiet styr Spanien som minoritetsregering och behöver stöd av separatistpartierna i Katalonien. Det har premiärminister Sanchezv fått genom att ge amnesti till dem som var drev fram folkomröstningen om självständighet. Den blev förklarad som illegal, och därmed var det ett brott att organisera den.

Sanchez fick mycket kritik från höger för att ha genom amnestin ha fått ett regeringsunderlag. Men valresultatet talar för att han har lyckats att lugna stämningarna i Katalonien och stärka stödet för socialistpartiet där. För fösta gången på länge har inte katalanska nationalister majoritet i det lokala parlamentet med 135 platser.

Valsystemet är proportionellt utan utjämningsmandat. De fyra valkretsarna är mycket olika stora, Barcelona dominerar. Det finns en treprocentspärr i varje valkrets, men den behövs bara i Barcelona med 85, mandat, i övriga tre valkretsar är det 15-19 mandat, vilket gör att partier med mindre än tre procent ändå inte får mandat. Avsaknad av utjämningsmandat gynnar de större partierna, särskilt i mindre valkretsar där det krävs högre röstandel för att få mandat.

Socialistpartiet och det största separatistpartiet Cat-Junts fick fler mandat än röstandel och de minsta partierna färre. Ett väntat resultat av valsystemet. Katalonien är en välmående del av Spanien, och kraven på mer självstyre/självständighet har länge varit starka. Bakslaget den här gången, liksom problemen för det skotska separatistpartiet SNP, kan antyda att väljarna efter långt styre lokalt av sepratister har tröttnat.

Nationalismen har också delats upp i i flera partier. Det finns nu även ett högerextremt separatistparti, Allanca Cat, vid sidan av Cat-Junts (bred mest mittenhöger) ERC, (mittenvänster) och CUP (vänster). Då det också finns de nationella spanska partierna från höger till vänster, om än med katalansk prägel eller i något fall eget parti (Comuns sumar, vänster).

Det gör det besvärligt att bilda styre, Socialisterna får som största parti och valsegrare uppgiften att leda Katalonien. Men om det inte går kan det bli ännu ett nyval,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *