
Herbert Kickl är kontroversiell ledare för FPÖ. Foto: Wikipedia
Högerradikala FPÖ blev största parti i Österrike med 29,2 procent. Det är partiets bästa resultat någonsin. Jämfört med de senaste opinionsmätningarna ökade FPÖ med någon procentenhet, vi såg inte samma tendens som i två landtagsval i forna Öststyskland, där partiet som tävlade med högerradikala AfD ökade och blev störst. Verkar inte ha varit någpt taktikröstande i Österrike för att stoppa FPÖ. Valdeltagandet var 78 procent, en ökning nmed två procentenheter.
Tidigare styrdes Österrike av en koalition av kristdemokratiska ÖVP och De Gröna. Båda de partierna gick kraftigt tillbaka. Det är ett genomgående tema att regeringspartier tappar, kan det nya medielandskapet bidra till allt mer otåliga och ombytliga väljare? I förra valet gick det dåligt för FPÖ som efter skandaler fått lämna kolationsregeringen med ÖVP, men nu gick partiet i stället kraftigt framåt i opposition.
Socialdemokratiska SPÖ, som tidigare var större, fick 21,0 procent. En marginell minskning, men partiets sämsta resultat i väljarandel. SPÖ förblir stora i huvudstaden Wien, en traditionellt fäste. FPÖ gjorde, som högerpopulistiska partier brukar, sämre val i stora städer, men ökade ändå till 20,7 procent i Wien. Liberala Neos, ett mitteniriktat parti, ökade något till 11,3 procent.
FPÖ blev största parti i alla åldersgrupper utom den äldsta enligt en mätning. Mätningar för väljarströmmar visar att FPÖ främst vann från ÖVP och från nya väljare (unga och de som inte röstade förra gången).
Österrikes valsystem påminner om det svenska. Parlamentet har 183 ledamöter, (därutöver tillkommer en första kammare på 61 ledamöter, som utses av de nio delstaterna.) Valen är proportionella med en spärrgräns på fyra procent. Väljarna kan kryssa kandidater, de kan om de vill kryssa tre personer.
Fem partier klarade spärrgränsen, Bier(Öl)partiet och Kommunistpartiet var en bra bit från fyra parocent. Österrike har gjort det lättare att förtidsrösta, den alltmer populära men för valhemligheten tveksamma brevröstningen är ett alternativ.
FPÖ:s kontroversielle ledare Herbert Kickl är ett rött skynke för övriga partier. Det enda parti som kan tänka sig att styra med FPÖ är ÖVP, men då inte med Kikcl som förbundskansler. Det går att bilda majoritet utan FPÖ, som vill avbryta stödet till Ukraina.
ÖVP och SPÖ har en knapp majoritet med 93 mandat. Stora koalitioner har varit vanliga tidigare. För att får en stabilare majoritet kan Gröna eller Liberalerna ingå. Det finns uppenbara risker med att lämna FPÖ som ledande oppositionsparti, men också uppenbara risker med att ta in ett Putinvänligt parti i regeringen.