Allmän Posts

Småpartispärr slog hårt i Slovakien

Nytt parlament valt i Slovakien. Bilden från huvudstaden Bratislava

Parlamentsvalet i Slovakien var främst en protest mot korruption och skumraskaffärer, representerad av mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak, och på hans fästmö Martina Kusnirova.

Nu gäller det för den nya majoriteten att bekämpa korruptionen, något som kan vara lättare sagt än gjort.

Slovakien har som flera andra länder, bland annat Sverige, småpartispärrar för att hindra partisplittring som försvårar regerande. Likt Polen har Slovakien dels en spärr för enskilda partier, dels en högre för valallianser. I Slovakien krävs 5 procent för att få mandat för ett enskilt parti och 7 procent för valallianser.

När det är många små partier riskerar många väljare att deras röster inte påverkar utgången, och större partier kan få betydande fördelar i mandatfördelningen.

I Slovakien röstade 28,49 procent, mer än var fjärde väljare på partier som inte kom in i parlamentet. Den liberala alliansen PS-SPOLU snubblade på målsnöret med 6,96 procent av rösterna!

Sex partier fick mandat, och de fick alla större andel av mandaten än deras andel av rösterna. När så många väljares röster inte påverkar mandaten kan resultatet bli skevt. Som i Polen där Lag och Rättvisa fick egen majoritet utan att ha en majoritet av väljarna.

Så blev det inte den här gången i Slovakien. Men resultatet borde ändå göra frågan om preferensröstning aktuell. Då kunde väljare som i första hand gillar partier som inte klarar spärren genom att få avge en andrahandsröst på ett annat och större parti ändå kunna påverka mandatfördelningen.

För det är ett demokratiskt problem när mer än en fjärdedel av rösterna i praktiken faller bort genom småpartispärrar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *