Allmän Posts

Brittiska valsystemets “bakvända” logik

Brittiska Liberaldemokraternas nye ledare Ed Davey. Foto från Wikipedia Commons

De brittiska Liberaldemokraterna (Libdem) har valt Ed Davey som ny ledare. Det var det tredje partiledarvalet sedan 2015, då Nick Clegg avgick efter det katastrofala valnederlaget.

I valet i december 2019 hade Libdem stora förhoppningar, men tappade mandat till elva. Partiledaren Jo Swinson förlorade sitt mandat i Skottland, och alla som hade gått över till Libdem från andra partier förlorade också sina platser. I väljarandel ökade partiet dock från 7,5 till 11,8 procent, men när mandaten fördelas i enpersonsvalkretsar kan det ändå bli färre.

Nu ligger Libdem illa till i opinionsmätningarna med 6 -7 procent. Men de är numera tvåa i 91 valkretsar, och 80 av dessa hålls av det konservativa regeringspartiet Tories. De kan därför i nästa val bidra till att Tories förlorar majoriteten.

För att det ska ske dyker en annan märklig effekt av valsystemet upp. Normalt brukar ett parti få större utrymme att vinna väljare om andra partiet blir mer extrema. När Labour går kraftigt åt vänster eller Tories till höger blir utrymmet större för Libdem.

Men i mandat behöver det inte fungera så i det brittiska valsystemet. Det gäller att bli störst i enskilda valkretsar, och för Libdem ofta att övertyga tidigare Toriesväljare att byta. Det är lättare när Labour leds av en mer mitteninriktad politiker, annars fruktar en del väljare att deras röst kan bidra till en vänsterinriktad Labourregering. (Inte alldeles logiskt, de skulle ju rösta in en Liberal, men så verkar det fungera).

I förra valet leddes Labour av vänsteryttern Jeremy Corbyn, som ska ha skrämt bort mittenväljare från Libdem i valkretsar där de utmanade Tories. Den nye partiledaren Keith Sturmer är mer balanserad och mitteninriktad. Det kan göra det lättare för Libdem att vinna fler mandat nästa gång, fast utrymmet i sakfrågor kan bli mindre.

Skulle det leda till en ny minoritetsregering måste Libdem vara tuffare i kravet på ett nytt valsystem. När de 2010-2015 var i koalition med Tories sålde de smöret och tappade pengarna. Inget nytt valsystem och massor med förlorade mandat i nästa val.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *