Allmän Posts

Ständiga val kan undergräva demokrati i Serbien

Seerbiens president Aleksandar Vučić’ har vunnit ännu ett val

Parlamenstvalet i Serbien blev en framgång för president Vučić’s parti SNS. som fick egen majoritet av mandaten och 48 procent av rösterna. SNS har haft makten sedan 2012, då Vučić’ blev partiledare. Han tillhörde tidigare det extremnationalistiska Radikala partiet, men lämnade partiet och sade sig vara för ett närmande till EU. Vučić’ och SNS har försökt balansera ett framtida EU-medlemskap med den traditionella vänskapen med Ryssland. Lättare sagt än gjort.

Valobservatörer kritiserade valet och regeringens inflytande över media. Särskilt i huvudstaden Belgrad, där opppositionen är stark, fanns uppgifter om att “nya” väljare hade dykt upp i vallokalerna, kanske från den bosniskserbiska delen av Bosnien. Opionsmätningar tydde också på ett jämnare val, SNS-listan fick mer stöd både i landet och i Belgrad än vad mätningar visade. Så det finns illavarslande tecken om demokratins framtid i Serbien

Ett annat skäl till att SNS kunna ha makten i över tio år är ständiga val, det har varit fem val sedan partiet kom till makten 2012. Oppositionen har haft svåtrt att samla sig i det politiskt splittrade landet när det ständigt utlyses nya val.

Formellt gynnar inte valsystemet större partier i parlamentet. De 250 mandaten utses i en enda valkrets och spärrgränsen är låga 3 procent. Därutöver partier för minoriteter få mandat utyan att klara spärrgränsen. Men ändå röstade nästan närmare 9 procent av väljarna på partier som inte klarade spärrgränsen, vilket innebar att SNS 48 procent räckte till egen majoritet med 130 av 250 mandat.

Liberalernas biståndsorganisation Silc hade tidigare samarbete med Liberaldemokratiska partiet (LDP), som framstod som en bra och väl fungerande partner. Men partiet har krympt ihop och tappat fotfästet. I valet 2023 fick det bara 0,25 procent av rösterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *