Allmän Posts

Delat Tyskland ger populistframgångar i öst

Sahra Wagenknecht, ledare för populistpartiet BSW

Delstatsvalen i Sachsen och Thuringen blev, som opinionsmätningarna förutspådde, framgångar för populistpartier till höger och vänster.

AfD blev största parti i Thuringen och nästan lika stort som kristdemokratiska CDU i Sachsen.

Detta trots att AfD, som inte ens Marine Le Pens Nationell samling vill samarbeta med och vars lokala organsationer i de aktuella delstaterna har säkerhetspolisens ögon på sig, har klassats som extremister.

Det gick illa för koalitionsregeringen i Bonn, socialdemokratiska SPD fick mindre än 10 procent, De Gröna åkte ur i Thuringen genom att inte klara spärrgränsen på fem procent. Liberala FDP var inte i närheten att komma in i någon av delstaterna.

Det nya populistpartiet BSW under Sahra Wagenknecht, en utbrytning ur vänsterpartiet die Linke, kombinerar ekonomisk vänsterpolitik med restriktiv invandringspolitik och slut på stöd till Ukraina. Partiet fick över tio procent i båda delstaterna.

CDU höll i stort ställningarna, medan die Linke tappade mycket stöd. Die Linke fick bara 4,5 procent i Sachsen, men fick ändå mandat genom en undantagsregel. Tyskland har en kombination av enpersonsvalkretsar och utjämningsmandat. Ett parti som får minst två mandat i delstatsval får mandat även om det inte klarar femprocentsspärren. Därför kom Linke med i Sachsen, partiet tycks ha starka lokla kandidater.

Det blir minst sagt besvärligt att bilda regering. i Tyskland eftersträvas majoritetsregeringar, men Thuringen hade en minoritetsregering av Linke, SPD och Gröna. Här kan lokala frågor ha spelat roll vid sidan av rikspolitiken, alla de tre partierna förlorade röster.

Eftersom inget parti vill samarbeta med AfD behöver Kristdemokraterna, som är största traditionella parti i båda delstaterna, samarbeta med BSW och kanske med Linke. Inte i någon av delstaterna räcker de traditionella partiernas mandat till att få majoritet. Tidigare har CDU inte heller på delstatsnivå samarbetat med Linke, efterföljaren till Östtysklands styrande kommunistparti.

Det kommer att bli en udda koaltion hur det än blir, och visar att det inte är enkelt att hålla ett parti med över 30 procent av rösterna borta från makten. Uppdelningen mellan forna Öst- och Västtyskland ser ut att bestå . Ytterpartierna till höger och vänsterhar betydligt starkare stöd i det forna Östtyskland. Valdeltagandet var med 73-74 procent, högre än i förra delstatsvalen.

Nästa år är det förbundsdagsval. Visserligen har populistpartierna till höger och vänster svagare stöd i det forna Västtyskland, men med dagens opinionsiffror blir det svårt att bilda regering också där. CDU är nu det enda partiet med starkt stöd (drygt 30 procent) medan SPD och De gröna har mindre än 15 procent. Frågan är om Tyskland kan behöva oftare acceptera minoritetsregeringar, trots att författningen gynnar majoritetsregeringar. Förbudskanslerkandidaten behöver ha en majoritetf av ja-röster. I varje fall i Thuringen, där AfD, BSW och die Linke tillsammans fick 61 procent av rösterna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *